מגזיןעולם האלכוהולאיך מייצרים אלכוהול? – כל התשובות

הכתבה תעסוק בדרכי הייצור של האלכוהול, כשתסיימו לקרוא את הכתבה תדעו את כל התהליכים המתבצעים בתהליך ייצור משקה אלכוהולי.

נתחיל,

ממה עושים אלכוהול?

חומר הגלם

  • אלכוהול ניתן להכין מכל יסוד אורגני, המכיל סוכר וניתן להתססה.
  • חומר הגלם לזיקוק אלכוהול מגוון מאד ונכללים בו פירות, שורשים ודגנים בעלי תכולת סוכרים גבוהה.
  • בפירות מצוי לרוב חד סוכר, המאפשר תסיסה מיידית במגע עם שמרים.
  • בדגנים מצוי עמילן – לפני התססתם יש צורך להנביט ולבשל את הדגן ועל ידי כך להפוך את העמילן לחד סוכר.

מבשלים את חומר הגלם וגורמים לו לתסוס – תהליך שבו מוסיפים שמרים, השמרים ניזונים מהסוכר שבדגן ומפיקים אלכוהול לתוצר שקיבלנו קוראים “שייכר“.

תסיסה

  • בסוף תהליך התסיסה מתקבל נוזל שקוף בריכוז של 4%-14% אלכוהול.
  • ככל שיש יותר סוכר, כך לשמרים יש יותר “מזון” לייצר אלכוהול.

שני מוצרים חשובים מיוצרים ע”י תסיסה:

– בירה מיוצרת מתסיסה של דגנים.

– יין מיוצר מתסיסה של ענבים.

אחרי שהשייכר המותסס מוכן, יש לנו משקה אלכוהולי, בעל ריכוז אלכוהול נמוך (לדוגמא: יין) כדי להפוך את השייכר לתזקיק (כמו: וודקה) צריך לזקק אותו.

זיקוק האלכוהול

  • זיקוק = הפרדת האלכוהול המצוי בנוזל מן המים
  • אלכוהול מתאדה בטמפרטורה נמוכה יותר ממים

(73-78.4 מעלות)

  • על ידי הרתחה האלכוהול מתאדה וכך הוא מופרד משאר הנוזלים ומתעבה לכלי נפרד

שתי שיטות זיקוק

  1. זיקוק דודי

2. זיקוק רציף

 

זיקוק רציף

  • המזקקה מורכבת משני מבנים מקבילים בטור. כל אחד מהם מחולק על ידי מדפי-נחושת אופקיים, המובילים לאגן-אגירה בתחתית.
  • הנוזל עובר מספר רב של אידויים, ניתן להגיע לרמה של 96% אלכוהול וכך נקבל נוזל שקוף וניטראלי.

יתרונות: קל לתפעול, ניתן לזקק באופן רציף ולא מנה אחר מנה ובסוף ניתן לקבל אלכוהול טהור ומרוכז מאוד, עלות הייצור נמוכה בהרבה.

חסרונות: חלק ניכר מארומה ומטעמו של חומר הגלם המקורי מתנדף גם הוא.

 

זיקוק דודי

  • הזיקוק המסורתי, נעשה בדודי נחושת.
  • מתחת לדוד נמצא מקור חימום, האדים עוברים דרך סליל המקרר ומוביל

אותם לכלי קיבול.

  • בד”כ תהליך הזיקוק נעשה פעמיים לצורך קבלת אלכוהול מרוכז ונקי.

יתרונות:

הטעמים, הארומה והתכונות של חומר הגלם המקורי נשמרים והם אלו המקנים למשקה את ייחודו ומגוון הטעמים שבו.

חסרונות:

תהליך איטי, תפוקה קטנה, דורש מיומנות רבה.

 

את תהליך הזיקוק מבצעים מספר פעמים עד לקבלת תזקיק בעל אחוז אלכוהול גבוהה, בגרך כלל מוסיפים לתזקיק מים.

 

Leave a Reply

Loading...